obiective turistice

Obiective turistice Sovata


Sovata în câteva cuvinte


Sovata este un orășel în inima Transilvaniei, în județul Mureș, înconjurat de dealuri împădurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și stejari, dar și de Muntele de Sare. Renumele Sovatei se datorează celor câtorva lacuri cu ape clorurate și sodice, dintre care cel mai cunoscut este Lacul Ursu, care prezintă fenomenul de heliotermie : vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărata, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspătă provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apa sărată, ci se menține la suprafață, acționând ca un izolator termic.

Lacurile cu ape clorurate și sodice aflate aici, cât și nămolul din ele, au proprietăți terapeutice pentru o multitudine de afecțiuni, în special pentru afecțiunile ginecologice.

În afara afecțiunilor ginecologice, factorii terapeutici din Sovata sunt recomandați și pentru tratarea afecțiunilor degenerative, inflamatorii, reumatismale, post-traumatice, afecțiuni ale sistemului nervos, tulburări endocrine, boli cardiovasculare. Tratamentele utilizate în bazele de sănătate și centrele de spa și wellness din Sovata includ: băi calde în cadă sau bazin, cu apă din lacurile din stațiune, împachetări cu nămol cald, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie, saună, gimnastică medicală.

Mai jos vă dăm câteva motive pentru care merită să plănuiți o vacanță de sănătate și de relaxare în Sovata:


Lacul Ursu

Cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă.

Pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare.

Potrivit acestuia, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 18 metri.


Mocăniţa

Mocăniţa „Sovata”, sau locomotiva cu aburi pentru linie îngustă seria 764052, face parte din lotul de 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanow Polonia, din care două au ajuns în România, fiind conservate până în anul 2011, în depoul Sibiu. Mocăniţa funcţionează cu cărbune si lemn de esenţă tare.

Garnitura de tren are 4 vagoane tip gondolă. Toate vagoanele au o lungime cuprinsă între 11 şi 12 metri. Unul dintre vagoane a fost construit 1953, iar două în anii 1985 şi 1991.

Viteza maximă a mocăniţei este de 35km/h, iar autonomia este de 30 km.


Corund

Nu există turist care să meargă la Sovata sau la Praid și să nu dea o fugă până la Corund. Localitatea este un adevărat magazin de artizanat, haine și obiecte din lut, de la un capăt la altul, înșirat de o parte și de alta a șoselei. Pe lângă obiecte unicat, localnicii oferă turiștilor binecunoscutele și gustoasele preparate ungurești, în special kürtöskalács autentici, rumeniți pe jar, presărați cu mult miez de nucă. Locuitorii vorbesc toate limbile pământului, inclusiv japoneză, atât cât să le folosească pentru a vinde. La care adaugă multe zâmbete. Deoarece ei din asta trăiesc, au învățat că secretul succesului în afacerile lor este vorba dulce. La doar 18 km de Sovata, Corund sau, în maghiară, Korond, este cea mai mare și renumită localitate din Ținutul Sării. Nu poți separa numele Corund de ceramica populară, este centrul olăritului din Transilvania


Praid

Salina Praid, obiectiv turistic aflat la 10 km de Sovata, în Muntele de Sare

Salina Praid este o mină de sare gemă din România, situată la 10 km de Sovata și este una dintre cele mai mari mine de sare din țară și din Europa, iar exploatarea ei constituind de sute de ani sursă de venit pentru localnici.

În inima Muntelui de Sare se poate ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, iar Salina în sine găzduiește un adevărat orășel subteran, aflat la 120 de metri adâncime. Salina Praid este accesibilă persoanelor cu nevoi speciale, însă are câteva contraindicații, cum ar fi: tuberculoza pulmonară, hipertensiune arterială stadiul III, epilepsie, claustrofobie etc.